top of page

לימון הליים - גאווה ישראלית

בשנת 2011 נטענו את פרדס הליים, פרי פיתוח המכון הוולקאני. את הפרדס נטענו מטעמים של נוחות, פיזור הסיכון והגדלת מגוון הפירות שאנו מגדלים,

בבחינת לא לשים את כל הבייצים בסל אחד.
 

היתה לנו חלקה פנויה, במורדות תל עזזיאת אשר בה נושבות רוחות סתוויות חזקות. התלבטנו אם לגדל בחלקה עוד קלמנטינות אור שכבר זכו להצלחה, אך עלולות לסבול מתנאי השטח המאתגרים. חקרנו וגילנו את פרי הדר הליים, על תכונותיו ובייחוד התרשמנו מהעובדה שהוא מבשיל לפני הרוחות וניתן לקטוף אותו בגלים גדולים, וכמו כן בעל חיי מדף ארוכים ומתאים לאין סוף שדרוגים של מטעמים. עשינו מחקר והבנו שהליים לא כל כך מבוקש בארץ, אך בסקנדינביות זה פופולרי ביותר ולכן יש שוק לייצוא הליים. 
 

לאט לאט הקהל הישראלי מתחיל להיחשף וללמוד את סגולותיו המיוחדות של הליים, למרות שהישראלים ידועים כאוהבי "גדול וצבעוני" הם מתחילים להבין

כי גם הירוק הבינוני טעים להפליא.
 

להיכנס בשערי הפרדס הירוק תמיד כשמעליו תפאורת תל עזזיאת, רמת הגולן, וסבא חרמון, להריח את הריח הלימוני הנישא למרחוק ולשלוח יד רועדת ללטף, לסובב ולקטוף את הפרי, זאת חוויה רב חושית, אזהר ואומר: כמעט בלתי נשלטת.
 

פניתי לניצן רוטמן, המדריך החקלאי שלנו וגם במידה רבה מי שמצליח לעזור לנו להמשיך ולהתפרנס מהחקלאות, ובקשתי ממנו מידע על הליים: 
מוצאו הקדום של הזן ליים באזור מזרח הודו, בורמה ומלזיה, והוא נקרא ליים טהיטי  Thaiti Lime.
אנו מגדלים זן מיוחד שפותח מהזן הקדום ושמו Citrus aurantiflia פרי פתוח של המכון הוולקני בסוף שנות ה-80.
הפרי בגודל בינוני - קטן, קליפתו דקה חלקה וצבעה ירוק ירקרק עד צהבהב. ציפת הפרי (החלק המיצי של הפרי) בגוון ירקרק בשונה מהלימון שציפתו צהובה. הפרי מיצי מאוד עם רמה גבוהה של חומצה ציטרית ולכן הטעם החמוץ מלווה בארומה מיוחדת. מציות הפרי בולטת מאוד יחסית לזני לימון המשווקים בארץ בתקופת הקיץ. ניתן בקלות לסחוט אותו אפילו ביד ללא מסחטה.


הפרי חסר זרעים מוחלט לעומת הלימון שרוב פרותיו בעלי זרעים ואפילו מרובי זרעים. בזכות תכונה זו הליים נוח מאוד לשימוש ללא צורך לסילוק זרעים כמו בזני הלימון.
הפרי עשיר בוויטמין C   ומשמש בעיקר כתבלין להעשרת טעמם של מאכלים ומשקאות.


משקה הלימונדה שנעשה מפרי הליים ידוע באיכותו, בטעמו  ובארומה שלו יחסית למשקאות הנעשים מלימון אחרים. מבוקש מאוד כתוספת למשקאות, בעיקר אלכוהוליים. ידוע הקוקטייל קאיפיריניאה הברזילאי המוכן מאלכוהול של קנה סוכר בשילוב עם ליים, סוכר וקוביות קרח. וכמו כן מבוקש מאוד בקרב שפים ומטבחים אקזוטיים.


רוב שטחי הליים בארץ נמצאים באזור הגליל והגולן (עמק החולה וצפון מזרח הכינרת) ובאזור עמק בית שאן.
הקטיף העיקרי של הפרי מתבצע בחודשים יולי, אוגוסט וספטמבר.
הפרי מבוקש מאוד בשווקים העולמיים לכן רובו מיוצא.

 

תודה לניצן

bottom of page